Matcha Tiramisu (抹茶ティラミス) jest łatwiejsze do zrobienia, niż każdemu się wydaje.
Wymaga kilku popularnych skladników, niemal zerowego doświadczenia w kuchni i wygospodarowania godziny z groszami.
Korzystam ze znanego i sprawdzonego przepisu Namiko Chen z Justonecookbook, do którego link zamieszczam TUTAJ
Poniżej moje luźne i szybkie tłumaczenie:
Matcha Tiramisu to naprawdę prosty deser. Zasadniczo składa się z dwóch kroków:
– Przygotuj krem z żółtkami i białkami jaj, cukrem i serkiem mascarpone.
– Ułóż warstwy w naczyniu czyli krem i nasączone matchą ciasteczka.
Następnie schłódź to wszystko przed podaniem. Masz gotowe tiramisu. Proste? Proste!
Czego potrzebujesz?
Naczynia 20x20cm lub 8 małych szklanek, 3 roboczych misek i miksera
Składniki:
– 3 duże żółtka jaj i 3 białka – ja używam surowych jaj
– 1/3 szklanki cukru (70 g) – ja używam trzcinowego
– 2 łyżki wina marsala (bardzo polecam, brakuje kopa bez niego)
– 1 opakowanie sera mascarpone (226-250 g)
– ½ szklanki wody
– 1 ½ łyżeczki matcha (zielona herbata w proszku) (9 g)
– 24 biszkoptów ladyfingers (36 jeśli 3 warstwy)
– 2 łyżki matcha do posypania na wierzchu
Jak wspominałam, ja używam surowych jaj, więc nie bawię się w podgrzewanie i dodawanie śmietany zamiast białek.
Pomijam tłumaczenie dotyczące tej procedury. Znajdziesz to w oryginalnym linku podanym powyżej.
Co teraz?
– Zmiksuj białka z cukrem na sztywno, a następnie dodaj wino i żółtka. Krem powinien być lekki i gęsty.
– W drugim, większym naczyniu rozgnieć mascarpone i stopniowo dokładaj do niego ubity krem. Masa powinna być gładka.
– W kolejnym naczyniu dokładnie zmieszaj proszek matcha z gorącą wodą (ok 80st). Żeby nie było grudek. Nasącz tym biszkopty. Pojedynczo, szybko zanurzaj obie strony biszkoptów w mieszance matcha, aż namokną, ale nie rozmoczą się. Umieść je na dnie szklanego naczynia.
– Rozłóż na nich warstwę kremu z mascarpone. Wygładź powierzchnię.
– Powtórz to wszystko jeszcze raz lub dwa ( w zależności od tego, czy chcesz miec dwa czy trzy piętra. Trzy – pyszniejsze!)
– Wygładź wierzchni krem i przykryj folią. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej przez noc.
– Przed podaniem opyl całość matchą i pałaszuj.
Smacznego!