Ciasteczka kokosowe są bardzo popularne na południu Japonii, ale ten przepis przywiozła nam Magda na jeden z kursów Kassaji. Takiego smaku nie powstydziłaby się nawet Szanowna Teściowa! Wszystko tu trzyma się wyspiarskich wzorców, bowiem kokos i ryż dobrze idą w parze.
Na kursie ciasteczka zniknęły natychmiast i każdy chciał przepis. U mnie w domu też wszyscy się zajadają tym prostym smakołykiem.
Zatem do dzieła.
Oto składniki:
* 1 op. kleiku ryżowego dla dzieci (nestle) bez dodatków
* 5 łyżek wiórków kokosowych
* 3 łyżki oleju kokosowego
* 1/2 szkl. cukru (kokosowy lub trzcinowy)
* 3 całe jajka
Co dalej:
Wszystko wymieszać i odstawić na chwilę.
Uformować kulki z dziurką, a do tej dziurki – konfitura z wiśni. Albo śliwkowa, albo, po japońsku, z czerwonej fasoli.
Na blachę i do piekarnika. Temp. 170 stopni na 15/20 min.
Smacznegoooooo!
4 thoughts on “Ciasteczka kokosowe”
Dominika Kochana
Dziękuje ❤️
i jaaaaaa!
Właśnie upiekłam te ciasteczka , z dzemikiem pomarańczowym , pychotka są .
🙂 🙂 🙂