Przepisy

Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe są bardzo popularne na południu Japonii, ale ten przepis przywiozła nam Magda na jeden z kursów Kassaji. Takiego smaku nie powstydziłaby się nawet Szanowna Teściowa! Wszystko tu trzyma się wyspiarskich wzorców, bowiem kokos i ryż dobrze idą w parze.
Na kursie ciasteczka zniknęły natychmiast i każdy chciał przepis. U mnie w domu też wszyscy się zajadają tym prostym smakołykiem.
Zatem do dzieła.

Oto składniki:
* 1 op. kleiku ryżowego dla dzieci (nestle) bez dodatków
* 5 łyżek wiórków kokosowych
* 3 łyżki oleju kokosowego
* 1/2 szkl. cukru (kokosowy lub trzcinowy)
* 3 całe jajka

Co dalej:
Wszystko wymieszać i odstawić na chwilę.
Uformować kulki z dziurką, a do tej dziurki – konfitura z wiśni. Albo śliwkowa, albo, po japońsku, z czerwonej fasoli.
Na blachę i do piekarnika. Temp. 170 stopni na 15/20 min.
Smacznegoooooo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *