Beauty po japońsku

Moje ulubione japońskie peelingi do twarzy

Moje ulubione japońskie peelingi do twarzy stoją na sklepowych pólkach. Tak, jestem leniwa i lubię gotowe produkty. Czasem jednak odzywa się we mnie „duch gejszy” i wtedy mam ochotę sięgnąć po naturalne składniki i stare przepisy. Japoński sekret pięknej gładkiej skóry tkwi bowiem w ryżu.
Zaczynamy?

Peeling ryżowy 
co potrzebujesz:
– łyżka mąki ryżowej (jeśli nie masz, możesz zmielić ryż w młynku albo w moździerzu)
– mleko ryżowe
– naturalny miód

Połącz mąkę z odpowiednią ilością mleka i miodu, aby powstała gęsta papka.
Nałóż peeling na skórę twarzy i szyi i masuj twarz okrężnymi ruchami co najmniej przez minutę.
Potem zmyj letnią wodą.
Dzięki dodatkowi miodu, domowy peeling z ryżu będzie delikatniejszy, lepiej nawilży cerę oraz zadziała antybakteryjnie.
Możesz jednak pominąć miód by stworzyć prawdziwie ekspresową recepturę.
Stosuj raz w tygodniu lub dwa razy w miesiącu.

*Mąka ryżowa za­wie­ra w so­bie kwas fe­ru­lo­wy i alan­to­inę, któ­re koją sta­ny za­pal­ne skó­ry i są bo­ga­te w prze­ciw­u­tle­nia­cze. Wygładza, po­pra­wia  ko­lo­ryt i do­da­je bla­sku ma­to­wej skó­rze.

Masa otrębowa
co potrzebujesz:
– otręby ryżowe

Otręby ryżowe jako peeling:
rozrabiamy na dłoni około łyżeczki otrębów zmieszanych z wodą, aż powstanie papka.
Wmasowujemy w skórę delikatnie, po czym spłukujemy.

Otręby ryżowe jako maseczka:
mieszamy tylko z wodą i „ulubionym składnikiem” i nakładamy papkę na twarz.
Może spływać, więc na wierzch warto położyć  cienkie warstewki płatków kosmetyczneych.
„Ulubionym składnikiem” może być miód, żel aloesowy, różany olejek, wywar z zielonej herbaty, albo kurkuma. Zostawiamy na 5-15 minut, po czym spłukujemy delikatnie masując twarz.
Stosuj raz w tygodniu lub dwa razy w miesiącu.

*Otręby zawierają ogrom pożytecznych dla skóry składników – od antyoksydantów, po witaminy B i E, beta-glukany, pektynę oraz kwas fitowy (niezalecany do spożycia, ale dobry dla naszej cery)

2 thoughts on “Moje ulubione japońskie peelingi do twarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *