Beauty po japońsku

Woda Ryżowa – Sekret Gejsz

1

Woda ryżowa, to, najprościej ujmując, ciecz pozostała po przygotowywaniu ryżu do jedzenia.
Niegdyś to była najpilniej strzeżona tajemnica Japonek! Poznałam ją praktykując w Dogo Onsen.

Woda ryżowa wykorzystywana jest na Wschodzie od czasów starożytnych. Zawiera bardzo bogate składniki odżywcze, głównie witaminy z grupy B i E.
Stymuluje  komórki, a także zmniejsza pory, rozświetla i napina skórę, stabilizuje pH.
Tradycyjnie, żony rolników wykorzystywały do kąpieli i mycia wodę z czyszczenia białego ryżu. W okresie Heian, już w 9 wieku, kobiety na dworze cesarskim wykorzystywały sfermentowaną wodę ryżową do pielęgnacji swoich długich wspaniałych, sięgających podłogi(!!!) włosów. Specyficzna substancja zawarta w wodzie, ryżowej, inozytol, okazała się kluczowa w poprawie elastyczności włosów i poprawy ich zniszczonej struktury. Inozytol pozostaje wewnątrz włosa nawet po spłukaniu wodą, zapewniając dłuższą ochronę. Ponadto aminokwasy zawarte w wodzie ryżowej wzmacniają cebulki włosów, dodają objętości i połysku.

Nie znajdziemy żadnych siarczanów ani krzemianów w misce wody ryżowej, a najlepsze jest to, że można ją szybko spreparować w zaciszu własnego domu za cenę, która tylko wzmacnia wszystkie argumenty!

2

Jaka jest receptura pozyskania wody ryżowej?

METODA 1./klasyczna
Jak zrobić: użyj ryż brązowy, biały długoziarnisty, białe krótkie ziarna, jaśminowy, lub cokolwiek masz.
Ugotuj go w wodzie tak, aby go nie przypalić i aby cała woda nie wyparowała oczywiście!
Musisz użyć do dwóch lub trzech razy więcej wody niż zwykle.
Po ugotowaniu ryżu, odcedź go, zachowując wodę. Ona jest najcenniejsza!  Zawiera bardzo wysokie stężenie substancji odżywczych.
To esencja i należy używać jej ROZCIEŃCZONEJ.
Zachowaj proporcje: kilka łyżek tej esencji do 1szklanki czystej wody. Mieszanka powinna mieć ledwo/mleczny kolor.
Możesz przechowywać resztki koncentratu w lodówce w przykrytym pojemniku, maksymalnie przez tydzień.

METODA 2./ekspresowa
Jak zrobić: dwie szklanki wody i zalej nią pół szklanki ryżu.
Pozostaw na 15 minut. Odcedź ryż, a wodę użyj natychmiast.
Ta substancja nie nadaje się do rozcienczania, ani do przechowywania. Trzeba ją od razu wykorzystać.

METODA 3./fermentowana
Sfermentowana  woda ryżowa  jest uważana za szczególnie dobre dla włosów ze względu na zmianę pH wody, która następuje podczas procesu fermentacji (pH mikstury jest podobne do  naturalnego pH włosa i powoduje uwalnianie substancji  o nazwie pitera, która wspomaga regenerację komórek).
Sposób wytwarzania sfermentowanej wody ryżowej wymaga kilku dodatkowych kroków, ale efekty są warte zachodu.
Jak zrobić: użyj wody ryżowej ze sposobu ekspresowego.
Przelej ją do słoika, zakręć i pozostaw na 1-2 dni.
Jeśli woda ma już lekko kwaśny zapach, zatrzymaj proces fermentacji, przełóż roztwór do lodówki.
To esencja i należy używać jej ROZCIEŃCZONEJ.
Zachowaj proporcje: kilka łyżek tej esencji do 1szklanki czystej wody.

3

Jak używać wody ryżowej:
1. Do mycia twarzy. Myj twarz wodą ryżową codziennie przed snem.
2. Do pielęgnacji włosów. Użyj na włosy, jako płukanki, nie częściej niż raz lub dwa razy w tygodniu.
Delikatnie masuj skórę głowy i włosy. Pozostaw na 4-5 minut. Następnie obficie spłucz włosy czystą wodą.
3. Do tonizowania. Użyj wody ryżowej jako naturalnego substytutu zwykłego toniku.
4. Do peelingu. Użyj resztek ryżu z metody ekspresowej. Wymieszaj je z 1 lub 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i taką samą ilością soku z cytryny. Wcieraj w skórę, uważaj, żeby nie zapchać wanny!
5. Do maseczki. Potrzebny będzie i ryż i woda ryżowa z metody ekspresowej. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą. Zmieszaj z 1 łyżką ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżkę miodu i jeszcze raz wymieszaj. Tak powstałą maskę nałóż na twarz i szyję, pozostaw na 30 minut.  Przemyj twarz ryżową wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *