Wiadomo, że kocham japońskie słodycze.
Wiadomo, że nie sterczę godzinami w kuchni.
Trufletki Matcha są zatem idealne!
To jest pyszne i banalnie proste.
Potrzebujesz tylko kilku składników i parunastu minut do przygotowania trufletek!
Do dzieła!
Składniki:
* 5 łyżek (75 ml) śmietanki kremówki
* 1 łyżka proszku Matcha
* ok 230 g białej czekolady, drobno posiekanej
* jeszcze trochę proszku Matcha do posypania trufletek
Krok po kroku:
* Wyłóż formę lub pojemnik przezroczystą folią. Odłóż na bok.
* W misce wymieszaj razem śmietanę i matchę.
* Dodaj czekoladę do miski i rozpuść nad gotującą się wodą, przy bardzo małym ogniu.
* Mieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolity kolor.
* Wlej czekoladę do foremki i wstaw do lodówki co najmniej 4 godziny.
* Wyjmij zawiniątko, odetnij brzegi (i natychmiast je zjedz!)
* Resztę pokrój na małe kwadratciki. Posyp trufletki proszkiem Matcha dla dekoracji.
Smacznego!