Przepisy

Szybki obiad vege

Tak, jadam czasem i obiady!
Dziś podrzucam pomysł na bardzo prosty i szybki
sezonowy obiad inspirowany kuchnią japońską.
A do tego w 100% vege!

  

  

Co potrzeba?

konkrety:
– warzywa w ilościach „na jedną blachę” – kalafior, dynia hokkaido i mini cukinie
– pomidory
– cebula
– kolendra
– bulion warzywny
– pasta miso
– szczypior
– ryż
– tofu (może być wędzone – pycha!)
– glony nori
– śliwka i maliny
ciecze:
mirin, olej konopny (ew. ryżowy), sos sojowy, ocet jabłkowy
przyprawy:
sol, pieprz cytrynowy plus curry i oregano

Jak to robię:
1. Wstawiam ryż do gotowania, a w tym czasie wkładam do piekarnika warzywa ułożone na folii.
Posypałam je odrobiną soli, większą ilością pieprzu cytrynowego, oregano i zdecydowanym sypnięciem nori. Polałam olejem konopnym i mirinem. Wrzucam to na 180 stopni na 20-30 minut z termoobiegiem.
2. Podgrzewam bulion i dodaję do niego łyżkę pasty miso (białej). Do gotowej zupy wkrajam grubo szczypior.
3. Na patelni podsmażam tofu z pomidorami i curry. Dodaję sól i pierz i troszkę sosu sojowego
4. W tym czasie kroję pomidory z cebulę z cebulą i duuużą ilością kolendry. Skrapiam olejem i octem jabłkowym (plus sól i pieprz)

Obiad gotowy!

Tofu podaję na ryżu, zupę w małej czarce, a upieczone warzywa maczam w miseczce z sosem sojowym.
Na deser jest pyszna śliwka (teraz jest przecież sezon w pełni) z malinami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *